Jen nejvěrnější: Proč SPD nezaplnila Václavák

zdroj: Facebook Tomia Okamury

Na předvolební mítink SPD a evropské frakce Identita a demokracie dorazilo mnoho evropských hostů. S účastí podporovatelů už to ale tak slavné nebylo. Nepomohl ani koncert kontroverzního zpěváka Ortela.

SPD dlouhodobě bojuje o pozornost s dalšími národoveckými stranami, nyní navíc tak trochu soupeřila i s hokejovým mistrovstvím světa, na němž hráli Češi s USA o čtvrtfinále. Česko souboj vyhrálo, SPD rozhodně ne.

Demoška před hokejem lidi nepřitáhla

Podporovatelé a voliči SPD měli ve čtvrtek unikátní šanci vytáhnout českou vlajku a vyrazit do ulic Prahy. A to nejen kvůli hokeji, ale také mítinku SPD. Vyvrcholení evropské kampaně strany Tomia Okamury bylo plné evropských hostů z národovecké a euroskeptické scény.

A nechyběl ani doprovodný hudební program, mítink zahájil koncert Ortelu. Účast přesto nebyla velká, dorazilo jen pár stovek lidí. Okamurova snaha zastínit Jindřicha Rajchla tak úplně nevyšla. PRO je zkrátka v ulicích úspěšnější.

Šance na změnu?

Sdělení SPD mělo být přitom jednoznačné: Jsme nejsilnější českou národoveckou stranou. Přítomní politici na to kladli velký důraz, SPD chtěla navíc ukázat, že má v Evropě spojence. Přítomnost evropských politiků měla voličům dosvědčit, že se europoslanci SPD v Evropském parlamentu neztratí.

Na cílovku SPD ale asi není úplně nejefektivnější cílit projevy zahraničních politiků. Jejich tlumočení do češtiny zabralo dost času, lidé tak ztráceli pozornost. A to je achillova pata každého veřejného mítinku či demonstrace.

SPD ztrácí dech

SPD svůj mítink dlouho promovala jako velkou akci pro všechny národovecké voliče. Je si dobře vědoma toho, že jí za poslední měsíce výrazně vyrostla konkurence.

Do Evropského parlamentu se mají šanci dostat Přísaha s Motoristy sobě i Stačilo!. Část voličů Okamurovi odčerpají i PRO či Svobodní. SPD tak na národovecké voliče apeluje hlavně tím, že hrozí propadnutí jejich hlasů.

Pro část z nich se ale už tahle parlamentní strana stala bezzubým mainstreamem, který jejich hlasy nepřetavil v reálné výsledky. Nové alternativy jsou pro ně více sexy.

Nechyběly ani protesty a házení vajíček

Nepříjemná pro pořadatele byla i přítomnost lidí, kteří proti národovcům na Václavskiém náměstí protestovali. Dorazili například podporovatelé Ukrajiny, kteří se s fanoušky SPD snažili navázat dialog o Ruskem vyvolané válce.

Došlo ale i na agresivnější formy protestu, někteří lidé po řečnících házeli vajíčka. Zasahovat tak musela policie. Nakonec tedy bylo na místě nejvíc emocí jen díky protestujícím. Bez nich by mítink tak nějak zůstal bez většího zájmu médií i těch, kdo na něj přišli.

SPD dojela na propad popularity, ale v případě čtvrtečního mítinku hlavně na hokej. Hrálo se sice až večer, část fanoušků ale přepla do zápasového a chlastacího módu už odpoledne. Tenhle zápas nemohl Tomio Okamura zkrátka vyhrát.