Zničí ministryně slovenskou kulturu?

zdroj: TASR/Profimedia

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová opět přitáhla do ulic protesty a demonstrace. Tentokrát bylo důvodem odvolání ředitelů Slovenské národní galerie a Slovenského národního divadla.

Na demonstraci, kterou svolaly opoziční strany, přišlo až 18 tisíc lidí. Ti volali po odstoupení ministryně i premiéra Roberta Fica. Šimkovičová od nástupu do úřadu bojuje “proti liberálům a progresivistům”, které vidí prakticky všude. Z národoveckých pozic volá po očištění slovenské kultury od cizích a škodlivých vlivů.

Jak spustit další protesty

Slovensko zažívá od návratu vlády Roberta Fica jeden protest za druhým. Jejich nejčerstvějším terčem je kontroverzní ministryně kultury Martina Šimkovičová, která řadě Slováků leží v žaludku prakticky od nástupu do funkce.

Pod petici za její odvolání se podepsalo na 190 tisíc lidí, nejvíc ve slovenské historii. Nyní ministryně spustila protesty odvoláním ředitele Slovenské národní galerie a Slovenského národního divadla.

Kultura proti čistkám

Opozice i osobnosti slovenského umění mluví o čistkách v kultuře, situaci přirovnávají k minulému režimu. Na pondělní protest občanské iniciativy Otevřená kultura! navázala v úterý akce svolaná opozičními stranami Progresivní Slovensko a SaS.

Hlavními tématy byly opět personální politika Šimkovičové a výzvy k jejímu odvolání. To ale momentálně není na pořadu dne, vládní koalice ministryni nadále podporuje.

Připravena válčit

Její koaliční partneři jsou jistě rádi, že na sebe ministryně poutá negativní pozornost. O to méně se pak voliči věnují jejich přešlapům. Šimkovičová je navíc na kritiku části společnosti zvyklá, svou politickou kariéru má založenou na kulturních válkách a prosazování svého světonázoru.

Slovenskou kulturu chce očistit od liberálních a LGBT+ vlivů. Odvolání ředitelů považuje za oprávněné, nejedná se prý o osobní mstu, ale o reakci na jejich špatnou práci.

Kdo dělá ostudu?

Šimkovičová kulturním institucím mimo jiné vyčítá, že málo propagují klasické slovenské umělce. “Progresivisté a liberálové” podle ní navíc dělají ostudu slovenskému umění.

Její odpůrci si naopak myslí, že Slovensku především dělá ostudu Šimkovičová a Ficova vláda. V oblasti kultury se na Slovensku vedou spory hlavně také o novém zákonu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, díky kterému si vláda podle kritiků podmanila veřejnoprávní média.

Zaděláno na kulturní války

Do vlády Šimkovičovou vyslala národovecká Slovenská národní strana, která před volbami vsadila na oživení své kandidátky tvářemi slovenské alternativní a dezinformační scény.

Sázka se jí vyplatila, strana se dostala do Národní rady i vlády. Její představitelé si jsou dobře vědomi, kolik politických bodů se dá získat na kulturních válkách a zdánlivě banálních tématech. Šimkovičová tak o sobě rozhodně nedala výrazně vědět naposledy.