Mladý a perspektivní Jordan Bardella: nová hvězda francouzské pravice

zdroj: Freepik

Bardella se veřejně netají svými ambicemi. Podařilo se mu obhájit post europoslance, ovšem věří si na ještě vyšší pozici - rád by byl příštím francouzským premiérem.

Už jste o něm slyšeli? Pokud ne, tak o něm určitě uslyšíte

Francouzská média hovoří o jeho nevídaném úspěchu. Některá ho dokonce považují za “zázračného potomka” Marine Le Penové. A je zde reálná šance, že bude příštím prezidentem. Řeč je o Jordanovi Bardellovi, 28letém znovuzvoleném europoslanci za francouzské nacionalistické Národní sdružení (RN).

Proč se o něm mluví?

Ve Francii budou předčasné parlamentní volby. Vyhlásil je prezident Emmanuel Macron poté, co jeho centristická koalice získala ve volbách do europarlamentu jen 14,5 procenta, zatímco nacionalistické sdružení RN jeho politické sokyně Marine Le Penové 31,5 procenta hlasů. Macron uvedl, že chce dát Francouzům "novou šanci rozhodnout o budoucnosti parlamentu". Existuje však riziko, že tímto tahem sám sobě vezme šanci na vítězství - jeho sok ve volbách Bardella se totiž těší čím dál tím větší popularitě.

Kdo to je?

Jordan Bardella vyrostl na předměstí Paříže a od roku 2022 je předsedou Národního sdružení (RN). Zároveň od roku 2019 působí ve funkci europoslance, kterou minulý týden obhájil. Noviny The New York Times ho označily za “vcelku vychovaného a bezvadně oblečeného” mladíka, který slibuje, že „postaví politiku své země zpět do latě, aby ji zachránil před ‚zmizením‘“. Bude proto kandidátem RN na post francouzského premiéra. Jak toho chce dosáhnout? Krajně pravicovými názory a popularitou na TikToku.

Politik i tiktoker

Nejvíce voliče totiž oslovuje Bardella právě na TikToku, kde má jeden z nejsledovanějších profilů francouzské politiky. A když se objeví na veřejnosti, má image „rockové hvězdy“ - davy ho milují, fanoušci ho žádají o autogram a na selfies s náctiletými dobře vyniká jeho nacvičený “americký” úsměv a “francouzský” šarm.

Vzhledem k tomu, že sociologové nedávno varovali, že asi třetina mladých lidí nejvíce spoléhá na TikTok, co se volebních kampaní a politiky týče, mohla by právě to být Bardellova největší zbraň a šance na úspěch. Ve skutečnosti je často ovšem obviňován z toho, že „tráví příliš mnoho času zdokonalováním svého veřejného obrazu“, než aby se soustředil na „důležité politické otázky“, uvedly The New York Times.

Cíle má veliké

"Nad Francií se zvedl vítr naděje a to teprve začíná!," řekl Bardella po fenomenálním úspěchu jeho strany ve volbách do Evropského parlamentu. "Tato bezprecedentní porážka mocných znamená konec cyklu a první den post Macronovy éry". Naším přáním je shromáždit všechny Francouze, kteří si přejí iniciovat obnovu národa a umožnit Francii, aby se znovu spojila v naději,” prohlásil. Předčasné parlamentní volby proběhnou ve Francii 30. června a 7. července. Zda bude mít tento “mladý pravicový vítr” šanci, se ještě ukáže.