Lékaři, učitelé i odboráři: Kdo, kde a za co bude stávkovat?

zdroj: Playground.com

Konec listopadu a určitě část prosince budou ve znamení stávek a protestů. V pondělí 27. listopadu budou stávkovat odboráři a část mateřských, základních a středních škol, v prosinci se k protestům přidá velká část lékařů. Společným jmenovatelem akcí je nespokojenost s kroky vlády a nízké ohodnocení.

Nejdřív protesty, pak advent

Českou republiku čeká hned několik významných stávek a protestů. V pondělí 27. listopadu budou stávkovat mateřské, základní a střední školy a odbory. Důvody jsou různé, ale vlastně dost podobné. Odboráři stávku zastřešují sloganem Za lepší budoucnost ČR, protestují proti krokům vlády. Školské odbory chtějí vybojovat více peněz do školství a spravedlivější odměňování především nepedagogických pracovníků. Na prosinec pak hlásí protesty i lékaři v nemocnicích. Ti odmítají pokračovat v neudržitelné praxi nekonečných přesčasů.

Odbory proti levné práci a aroganci

Hlavní tváří protestů odborů je neúspěšný prezidentský kandidáta a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Odbory chtějí konec levné práce, arogance moci a propadu životní úrovně. Požadují například dřívější odchod do důchodu zaměstnanců v náročných profesích. Středula očekává, že se do protestů 27. listopadu zapojí přes sto tisíc lidí. V Praze půjde protestní pochod od Rudolfina na Malostranské náměstí, kde od 13 hodin proběhne protestní shromáždění.

Rozpočet školství se nezvýší, část škol tak v pondělí zavře

Ani nejnovější jednání školských odborů s ministrem školství Mikulášem Bekem dohodu nepřineslo. Celodenní výstražná stávka základních, středních a mateřských škol naplánovaná rovněž na 27. listopad tedy platí. V rozpočtu na školství podle odborů chybí téměř osm miliard korun. Podle Beka ale další navyšování rozpočtu očekávat nelze. Zapojení do stávky jen v Praze potvrdily desítky škol. Některé školy budou úplně zavřené, v některých bude protest pouze symbolický. Školáky tak v pondělí místo testů a zkoušení zřejmě čeká sledování přístupných filmů. Některé rodiče čeká hlídání.

Těžký prosinec v českých nemocnicích

S odbory a mladými lékaři se nedohodl ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Jeho poslední nabídka na navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví na příští rok o 8,5 miliardy korun a pětiprocentní růst platových tarifů byla odmítnuta. Lékaři trvají na sjednocení odměňování v nemocnicích a napojení základní mzdy na průměrnou mzdu tak, jako to mají učitelé. Část lékařů od prosince odmítá sloužit přesčasy, nemocnice se připravují na omezení zdravotnické péče. V prosinci by tedy na sebe Češi měli dávat obzvlášť pozor.

Vláda v problémech

Vláda Petra Fialy je tak pod tlakem ze všech stran. Její podpora ze strany občanů je dlouhodobě nízká, v průzkumech dominuje opoziční ANO. Z energetické krize a vysoké inflace se ve srovnání s ostatními evropskými státy vzpamatováváme velice pomalu. Příští rok nás čekají evropské, krajské a senátní volby. Už teď je jisté, že budou takovým malým referendem o vládě.