Kdo je vlastně vítěz stávky? Ani učitelé, ani odbory. Možná my všichni

zdroj: Facebook Josefa Středuly

V pondělí proběhly stávky, v úterý se normálně jede dál. Protesty vytvořily další tlak na vládu a otevřely diskuze o důležitých tématech.

Nejdůležitějším mediálním výstupem je ale nakonec “hádka” mezi předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou a Učitelskou platformou. Zneužili podle vás odboráři legitimních protestů pracovníků ve školství? A měl by Středula odstoupit?

Dezinfo na podiu a Středula na odstřel

Pondělní stávky zanechaly víc otázek než odpovědí. Akce odborářů pod vedením Josefa Středuly nedokázala zaplnit ani Malostranské náměstí, v rámci jejího programu navíc na podiu vystoupily i velice kontroverzní existence z dezinformačního a konspiračního světa. Kvůli tomu se proti Středulovi a dalším organizátorům vymezila Učitelská platforma, která požaduje Středulovo odstoupení.

Kritizována byla nejen vláda, ale i šéf odborů

Středula dal podle Učitelské platformy na akci prostor osobám, které jsou ohrožením pro českou demokracii. Z kritiky ekonomických kroků vlády a boje za sociálně slabší občany se totiž u některých řečníků stalo zpochybňování demokratického zřízení našeho státu. Středula kritiku a výzvy k odstoupení odmítá, od vystoupeních některých kontroverzních řečníků dává ruce pryč, zodpovědnost přehazuje na další organizátory.

Mluví se o důležitých věcech

Stávky a protesty splnily svůj účel minimálně v tom, že se staly tématem číslo jedna. Napříč mediálním spektrem vycházely články, reportáže a komentáře ke stavu českého školství i dalším sociálním tématům, která komunikovaly odbory. Znovu se tak otevřely důležité diskuze o klíčových tématech pro budoucnost země. Vláda dostala varování, opozice prostor pro kritiku vlády. K žádné reálné hmatatelné změně ale nedošlo a je otázka, jestli dojde.

Odbory protestují, vláda neustupuje

Hlavním mediálním výstupem je tak nakonec spor mezi organizátory stávky odborářů a školské stávky. Středula sliboval jedny z největších protestů v novodobé historii, hodně se mluvilo například o dvouhodinovém zapojení Škody Auto. Požadavky odborů jdou ale proti programu vlády, premiér Petr Fiala dopředu avizoval, že jejich tlaku vláda neustoupí. S odbory vláda nadále povede dialog, který ale zatím k ničemu podstatnému nevedl.

Co dodat? Nežijeme v totalitě

Důležitým výsledkem stávky také je potvrzení toho, že nežijeme v totalitě, jak tvrdí bývalý premiér Andrej Babiš. Nespokojení občané dostali prostor vyjádřit svůj názor. O jejich názorech a aktivitách referovala média, na protest proti vládě mohl dorazit i jeden z jejích představitelů, ministr Marian Jurečka. Na rozdíl od násilných nepokojů v jiných evropských zemích (například v Irsku či Francii) vše proběhlo nenásilně a relativně důstojně. To je dobrá zpráva pro nás všechny. Nikoli pro budoucnost, ale aspoň pro přítomnost.