Dort na nervy, volání po změnách i hledání viníků. Tak vypadaly oslavy 15. výročí u Pirátů

Česká pirátská strana je na české politické scéně už patnáct let. Pomyslně by tak už mohla dostat občanku. Podařilo se jí dostat do Sněmovny, Senátu i Evropského parlamentu. Stranu ale nyní kvůli špatným volebním výsledkům čekají změny.

Dort na nervy a volání po změnách

Zažili jste někdy oslavu, na které nebylo moc co slavit? Pirátská strana slavila patnácté výročí založení strany zrovna v termínu blízko pro Piráty ne zrovna ideálnímu výsledku evropských voleb, který pro ně znamenal dva europoslance přes palubu. Atmosféra tak nebyla úplně slavnostní, radovat se z alespoň jedné europoslankyně se Pirátům úplně nedařilo. Dort se tak hodil především na nervy - vedení strany muselo v době oslav řešit i volání části členů po reformách a změně kampaňové strategie. Závěr byl jasný. Na oslavy není čas, všichni se musí okamžitě pustit do práce. Letos nás čekají ještě krajské a senátní volby. A příští rok samozřejmě ty nejdůležitější - sněmovní. A Piráti si zřejmě uvědomují, že jakýkoliv další neúspěch by je přišel, především při lámání chleba ve sněmovních volbách, draho.

Video ve stylu “vzpomínáme”? Piráti ve všech patrech české politiky

Piráti ve svém děkovném videu zdůrazňovali, že se jim podařilo dostat do všech pater české politiky. Dostali se do obou komor Parlamentu, bodují i na krajské a lokální úrovni. Zdůraznili i bývalého pražského primátora Zdeňka Hřiba. Do Sněmovny se poprvé dostali v roce 2017, o čtyři roky později se stali součástí vlády Petra Fialy. Ve volbách do Evropského parlamentu se jim letos podařilo získat mandát podruhé v řadě. Piráti tedy za sebou mají reálné politické úspěchy. Problémem ale je, že v posledních volbách spíše oslabují.

Od sněmovních voleb roku 2021 to jde s Piráty z kopce. Podaří se otočit kormidlo?

Největší ránu dostala Pirátská strana ve sněmovních volbách 2021, když kandidovala v koalici se Starosty. Výsledkem bylo totální vykroužkování jejich koaličních partnerů a zisk pouhých čtyř poslanců. A to byl teprve začátek. Piráti poté v roce 2022 přišli o post primátora Prahy, letos pak o dva europoslance. Ve straně proto logicky vře nespokojenost, předseda Ivan Bartoš je pod stále větším tlakem. Letos v lednu sice svou pozici obhájil, to ale neznamená, že proti němu jeho straničtí kritici dále nebrojí. Vodou na jejich mlýn je i poslední volební výsledek.

Padají hlavy. Komunikaci Pirátů čekají personální i obsahové změny

Z dalšího neúspěchu Piráti vyvodili okamžité důsledky. Změnit chtějí styl i řízení předvolebních kampaní, na svou pozici rezignoval vedoucí mediálního odboru. Piráti chtějí fungovat efektivněji a v kampani také více centrálně. Na rozdíl od jiných politických stran jdou při kampaních Piráti pravidelně cestou výběrových řízení a relativně velké otevřenosti názorů uvnitř strany. To pak ale může vést k vnitřním neshodám a zpomalení procesů. To, mimo jiné, chtějí Piráti změnit. Jak? To se pravděpodobně brzy dozvíme….Upgradovaný styl kampaně si Piráti poprvé vyzkouší příští rok před volbami do Poslanecké Sněmovny

Piráti míří na Senát. Tam se jim však dlouhodobě nedaří

Co v diskuzi o stavu strany možná tak trochu zapadlo, bylo oznámení pirátských kandidátů do senátních a krajských voleb. Obhajuje například i historicky první pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, Piráti chtějí posílit svůj společný senátorský klub se SEN 21. V senátních volbách se jim ale dlouhodobě nedaří, mnohem úspěšnější jsou jejich vládní kolegové. Nejsilnější senátní klub má ODS s TOP 09 a Starostové a nezávislí. Přinesou tyto senátní volby nějaké změny? A podaří se v této oblasti Pirátům napravit reputaci? Necháme se překvapit

 

Přečti si víc