Slovenská média: Fico se vrací jako mstitel

zdroj: HNonline.sk

Slovenský premiér Robert Fico se po dlouhém čekání ozval z nemocnice. Po atentátu byla jeho zranění vážná, po rekonvalescenci se ale vrátí do pozice šéfa vlády. Ve svém prvním vystoupení po atentátu ukázal, že se nezměnil.

Odpustil možná střelci, politickým oponentům a médiím ale rozhodně ne. Slovensko tak čekají další krušné časy, už tak složitá politická situace se bude ještě víc vyostřovat.

Útok na média i opozici

Robert Fico je zpátky. Zatím alespoň prostřednictvím videa. Do funkce slovenského premiéra by se po atentátu měl vrátit na přelomu června a července. Na jeho vyjádření čekalo celé Slovensko s nadějí, ale také obavami.

Fico se mohl buď rozhodnout vypjatou situaci zmírnit, nebo ještě více eskalovat. Rozhodl se pro druhou variantu. Útočníkovi sice odpustil, své politické konkurenci a médiím naopak tvrdě naložil. A jasně ukázal, že po návratu do plné síly bude pokračovat v agresivním stylu politiky.

Mstitel, který se nezměnil

Slovenská média mluví o tom, že se Fico vrátil jako mstitel. Podle komentátorů svým projevem potvrdil, že se nezměnil. Zákopová válka mezi vládními představiteli a slovenskými médii poběží nadále.

Někteří Ficovi vládní kolegové bezprostředně po atentátu ukázali prstem právě na média a slovenskou opozici. Fico na tento narativ naskočil také, atentátníka označil za aktivistu politické opozice.

Kdo tlačí ten správný názor?

Ficova ostrá slova jsou součástí předvolební kampaně před evropskými volbami, Směr-SD se jeho prostřednictvím snaží o závěrečnou mobilizaci. Není náhodou, že o vítězství ve volbách bojuje s Progresivním Slovenskem, které Fico označuje za hlavního viníka atentátu a nepřítele.

Fico ve svém projevu kritizoval “prosazování jediného správného názoru”. Tím měl na mysli názor liberální, který je ve slovenské politice momentálně v opozici.

On a jeho vláda ale vlastně také prosazuje “jediný správný názor”. Přitom se snaží potlačit veřejnoprávní média, neziskové organizace a aktivní působení menšin. Jeho koaliční kolega Andrej Danko otevřeně mluví o potřebě státních médií, která budou papouškovat názory vlády. Samozřejmě po vzoru Orbánova Maďarska.

Zase ten Soros

Ve výčtu viníků slovenský premiér nezapomněl zmínit ani multimiliardáře George Sorose. Ten je oblíbeným terčem neliberální části politické scény, alternativně smýšlející voliči na jméno tohoto filantropa totiž prokazatelně slyší.

Konspirace Fico přiživil i tím, že se podle něj v případě atentátu nejednalo o útok osamělého pomatence. Fico připomněl své opakované varování, že by na Slovensku k podobné tragédii mohlo dojít. Na své ministry prý dokonce apeloval, aby se pokud možno vyhýbali setkávání s davy občanů.

Bude se přiostřovat

Robert Fico je tedy zpátky v plné parádě. S vyhrocenou rétorikou a touhou po pomstě. A to nejen na domácí, ale také mezinárodní scéně. Velký důraz ve svém projevu kladl na to, jak moc ho evropští politici kritizují za jeho postoj k válce na Ukrajině.

Jako by tím chtěl ukázat, že i oni mají kvůli jeho kritice na rukou krev. Slovákům nezbývá, než doufat, že se Fico jen nechal ovlivnit předvolební atmosférou.

Spíš to ale vypadá, že tohle bude pro Slovensko nová realita. Vláda bude pokračovat v útocích na média, ta si to určitě nenechají líbit. Propast, která byla ve slovenské společnosti vyhloubená, se bude ještě víc prohlubovat a konfliktů bude přibývat.