Proč Fico zavelel směr Moskva

Facebook Roberta Fica

Slovenský premiér Robert Fico po návratu do čela země dostál svým slovům z kampaně. Neustále kritizuje Evropskou unii i své západní partnery. Zpochybňuje utrpení Ukrajiny, je navíc připraven blokovat její vstup do NATO.

Ignoruje protivládní protesty v ulicích i přešlapy svých ministrů. Mezinárodní izolace Slovenska se prohlubuje, země se posouvá na východ.


Návrat Roberta Fica do čela slovenské vlády vyvolával obavy mnoha evropských partnerů. V kampani razil tvrdou národoveckou a euroskeptickou rétoriku. Při nástupu do úřadu v říjnu 2023 mírnil obavy, ale dlouho mu to nevydrželo.

Například v otázce Ukrajiny Fico dostál své kampaňové rétorice. Rozpaky budí i další členové jeho vlády, kteří rozdmýchávají kulturní války a posouvají Slovensko na východ.

Žádná válka v Kyjevě

Ficovi se ale podařilo pořádně zaujmout veškerá evropská média až během svých posledních lednových vystoupení. Případný vstup Ukrajiny do NATO hodlá vetovat a v Kyjevě prý žádná válka není.

Letecké útoky na hlavní město ze strany Ruska ignoruje. Zpochybnil také ukrajinskou suverenitu. Ta je podle něj stejně jako slovenská opozice pod absolutním americkým vlivem.

Protesty ho netrápí

Prakticky od začátku úřadování nové vlády můžeme ve slovenských ulicích pozorovat protivládní protesty. Vyvolalo je zejména rozhodnutí o zrušení Úřadu speciální prokuratury a dalších změnách v oblasti trestního práva.

Premiér prý protestům rozhodně nebude ustupovat, je na ně připraven. V této atmosféře navíc v březnu proběhnou prezidentské volby, jejichž favoritem je předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini. Protesty mu ale pozici komplikují, teoreticky by z nich mohl profitovat nějaký protivládní kandidát.

S Orbánem do izolace

Důsledkem toho, jak si Fico notuje s maďarským premiérem Viktorem Orbánem ohledně Ukrajiny či migrace, je i skepse ostatních zahraničních partnerů. Do izolace se dostávají i slovenské tajné služby, jejich partneři s nimi nechtějí sdílet informace.

Mezinárodní izolace se zkrátka se stupňováním Ficovy protizápadní rétoriky prohlubuje.

Za odstoupení Šimkovičové

Emoce nevyvolává pouze premiér, ale i jeho ministři. Rekordní počet podpisů se sešel pod peticí k odvolání slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové. Petice kritizující její autokratický styl řízení úřadu a posouvání Slovenska k nedemokratickým zemím měla ke 23. lednu přes 174 000 podpisů.

Šimkovičová má ale podporu premiéra a ani ona v úřadu nedělá nic překvapivého. Bývalá moderátorka dezinformační televize zkrátka jen pokračuje ve své práci.