Säg hej! Jak se Švédi snaží prolomit konverzační tabu

zdroj: Playground.com

Říká se, že Švédi nechápou takzvaný ”small talk”, tedy krátkou seznamovací konverzaci bez faktického obsahu.

Údajně tato švédská rezervovanost pramení z toho, že je tato obří země jen řídce osídlená a lidé se tu po stovky let s cizími lidmi prakticky nepotkávali. Teď se s tím tamní úřady snaží něco dělat.

Švédi small talk nechápou

Chystáte se do Švédska? Vypadá to, že se Švédy se jen tak nepobavíte. V zemi je totiž neformální konverzace považována za zcela zbytečnou. Dialog má přece sloužit k výměně skutečných, důležitých a smysluplných informací, ne jako bezúčelné tlachání. Jak to Švédové mají se small talkem, popisuje dopisovatel BBC Björn Nilsson.

Pokec o počasí? Pro Švédy “mrtvá řeč”

V mnoha kulturách je navázání obyčejné konverzace s cizím člověkem normální a často se z ní dokonce vyklube i přátelství. Ale nikoli pro Švédy. Pro ně je takzvaný “small talk” naprosto zbytečný a označují ho jako kallprat („chladnou řeč“) nebo dödprat („mrtvou řeč“). A aby se do takovéto prekérní situace nedostali, naučili se někteří Švédi úspěšně vyhýbat očnímu kontaktu s cizími lidmi, ale se známými, na které by mohli na ulici narazit.

Jak naučit starého Švéda novým talkům

Politici se rozhodli, že je Švédy k navazování konverzace třeba motivovat. A tak letos Luleå, hlavní město nejsevernějšího švédského okresu s 80 000 obyvateli, povzbuzuje obyvatele, aby se navzájem zdravili v rámci oficiální kampaně příznačně nazvané „Säg hej“ (Řekni ahoj). Město se nachází tak daleko na severu Evropy, že zde v zimě trvá den pouhé tři hodiny. A je taky známo, že lidé v Luleå spolu mluví tak málo, že slovo „ano“ často nahrazují jen prudkým nadechnutím. Úředníci proto doufají, že kampaň pomůže zvednout náladu místních obyvatel. Zejména těch, kteří se mohou cítit osamělí.

Proč jsou teda Švédi studení čumáci?

Kde se ona averze ke krátkým konverzacím u Švédů bere? Kromě toho, že jde o ohromnou a velmi řídce osídlenou zemi, by podle odborníků onen ostych mohl souviset s donedávna relativně nízkou imigrací do Švédska. Švédové tak měli daleko menší šanci osvojit si konverzační nešvédské chování. Země si navíc zakládá na jednoduchosti a praktičnosti. S místními je tedy lepší zbytečně nemluvit o ničem. Leda, že byste je přesvědčili, že jde o užitečnou kampaň.