Proč Putinovi nerozumí ani Rusové

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Západ je špatný, Rusko velké a dobré. Tak by se dal shrnout čtvrteční projev ruského prezidenta Vladimira Putina k národu. Západ v něm varoval před možným vojenským angažmá vojáků NATO na Ukrajině.

Připomněl, že Rusko má jaderné zbraně a může je použít. Značnou část projevu ale věnoval i domácímu publiku. To mu ovšem podle jednoho z průzkumů moc nerozumí.

Putin promluvil a varoval

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil s tradičním každoročním projevem k národu. Jeho země je stále ve zbytečné válce na Ukrajině, které nerozumí ani sami Rusové.

Podle průzkumu společnosti RussianField téměř tři pětiny Rusů nedokážou říct, jakých cílů prezident Putin na Ukrajině vlastně dosáhl. A proto byl nejvyšší čas to občanům po delší době zase pořádně vysvětlit.

Rusko dobře, Západ špatně

Obsah projevu asi nikoho nepřekvapil. Za všechno může Západ, Rusové jsou v otázce války na Ukrajině (jediný Putin nemusí používat obrat “speciální operace”) jednotní. Lidé z Donbasu a Sevastopolu bojující za Rusko jsou prý hrdinové.

Kreml zabíjením lidí podle Putina bojuje “za tradiční rodinné hodnoty”. Rusko je prý demokratické, Západ prohrává. A samozřejmě se v čele s USA stále snaží Rusko zatáhnout do války, kterou Rusko rozpoutalo.

Pravidelná připomínka jaderných zbraní

Putin v projevu také opět pohrozil možným použitím jaderných zbraní. Využil nedávných slov francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ohledně možného vyslání vojsk NATO na Ukrajinu.

Ruský prezident před něčím takovým důrazně varoval. Své znepokojení také vyjádřil nad vstupem Finska a Švédska do NATO, Rusko na něj prý bude muset reagovat posílením svého západního vojenského okruhu.

Nezapomněl na domácí publikum

Po očekávaných hrozbách směrem do světa se Putin zaměřil na domácí publikum a jeho problémy. Mluvil o stavu ekonomiky, školství, ochraně lesů či využívání technologií. Ocenil také, že Rusko dokázalo nahradit výrobky světových značek z vlastních zdrojů.

Do projevu často zazněl potlesk. Je potřeba dodat, že v první řadě ho sledoval například bývalý prezident Dmitrij Medveděv, vedle něj seděl pravoslavný patriarcha Kirill a další lidé, kteří figurují na mezinárodních sankčních seznamech.