Odchod a příchod šéfa OpenAI: Co by ke kauze Sama Altmana řekl ChatGPT?

zdroj: Wikipedia.com

Informace o konci Sama Altmana ve vedení OpenAI šokovala odbornou i laickou veřejnost. Altman je hlavní tváří společnosti, která před necelým rokem představila chatbot ChatGPT.

O důvodech vyhazovu se okamžitě začalo spekulovat. Vyhazovem ale Altmanův příběh v OpenAI neskončil, po několika turbulencích se nakonec vrátil zpátky do čela společnosti. Co se to vlastně v OpenAI stalo?

OpenAI: Proč byl její šéf “odejit”?

Společnost OpenAI svým chatbotem ChatGPT nastartovala zájem široké veřejnosti o umělou inteligenci. ChatGPT byl trendem, který si všichni museli vyzkoušet. Z šéfa OpenAI Sama Altmana se stala celosvětová celebrita, kterou ale dozorčí rada vyhodila. Altmanův vyhazoval vzbudil obrovskou vlnu reakcí.

Laso z Microsoftu

Překvapení nebyli jenom lidé se zájmem o veřejné a technologické dění, ale také největší akcionář Microsoft, který ve společnosti drží 49procentní podíl. Microsoft do OpenAI investoval přes 13 miliard dolarů, z nečekaného vyhazovu hlavní tváře tedy společnost rozhodně nadšena nebyla. Zareagovala ale rychle, Altmana i další špičkové výzkumníky si přetáhla k sobě. Ale jen na chvíli.

Postavila se za něj víc než polovina zaměstnanců

S vyhazovem svého šéfa se ovšem odmítla smířit většina zaměstnanců OpenAI. Více než 500 z celkových 770 přidalo svůj podpis pod otevřený dopis, ve kterém volali po Altmanově návratu. Odstoupit by podle nich naopak měla dozorčí rada, která o vyhazovu rozhodla. O reálných důvodech rozhodnutí rady se zatím spekuluje.

Tajný projekt Q?

V oficiálním zdůvodnění odvolání zaznělo, že Altman “nebyl k radě upřímný”. V zákulisí se ale mluví o “přelomovém objevu v oblasti umělé inteligence, který by mohl ohrozit lidstvo”. Má jít o “tajný projekt” v rámci OpenAI, který by dokázal nahradit myšlení člověka a o němž Altman dozorčí radu neinformoval. Projekt je údajně nazvaný Q a radu na něj upozornili další zaměstnanci. Cílem dozorčí rady firmy je přitom “bezpečný a postupný vývoj umělé inteligence”. Proto na informace o tajném projektu reagovala ukončením spolupráce.

 

Altman je zpátky!

Po pár dnech spekulací a dohadů je každopádně všechno jinak. Altman se vrátil do čela OpenAI, vymění se naopak rada. Došlo tedy k tomu, po čem volala většina rozhořčených zaměstnanců. Do společnosti se Altman vrací jako generální ředitel, a to s novou správní radou. Altmanova pozice nakonec významně posílila, stal se z něj neodvolatelný spasitel, za kterým stojí běžní zaměstnanci.