Kontrola: Policie při zásahu na FF UK nepochybila

zdroj: Canva.com

V úterý odpoledne probíhala tisková konference policie k zásahu proti střelci na FF UK z 21. prosince. Policisté na ní oznámili, že úřad vnitřní kontroly policejního prezidia v postupu policie při zásahu proti střelci nezjistil pochybení. 



Policisté zrekapitulovali celý zásah z 21, prosince 2023. Ředitel úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský konstatoval, že zásah byl rychlý a profesionální a v souladu s právními i interními předpisy.

Policie podle kontrolorů nepochybila

Podle Úřadu policie během zásahu nepochybila a zvolila adekvátní prostředky. Zásah byl rychlý, profesionální, v souladu s platnými právními předpisy a interními akty řízení.

Rezervy vidí úřad v komunikaci, policie měla varovat i vedení fakulty. Fakulta zároveň zveřejnila vlastní dokument, který popisuje události v obou jejích budovách od příchodu policistů.

Nové záběry i minuta po minutě

Policie zveřejnila také nové záběry a chronologii celého zásahu. Její vedení zároveň rozhodlo o vzniku pracovní skupiny Střelec, která by do budoucna měla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů.

Po střelbě se policie zabývala dalšími 165 skutky, které s útokem souvisely. Zaznamenala například 34 případů schvalování trestného činu nebo 29 případů nebezpečného vyhrožování.

Dva dopisy

Motiv střelce policie nadále vyšetřuje. Potvrdila nalezení dvou dopisů. Jeden byl ve vrahově bydlišti a druhý na Filozofické fakultě.

Zbraň držel útočník legálně, policie prověřuje, jestli nebyl psychiatrickým pacientem. V nemocnicích nadále zůstává osm lidí, kteří byli během střelby z 21. prosince zranění.