Krajské volby vyhraje ANO. Kde ale bude mít hejtmana?

zdroj: Facebook hnutí ANO

Za necelé tři týdny čekají Česko krajské volby. Volit nepůjdou jen Pražané, vedení metropole si vybrali v obecních volbách před dvěma lety. Favoritem voleb je hnutí ANO, které má velký volební potenciál ve všech krajích. Před čtyřmi lety nevyhrálo pouze ve třech ze třinácti krajů.

Vítězství v krajských volbách ale ještě neznamená pozici hejtmana, tu si pak strany ještě musí vyjednat v rámci povolebních vyjednávání.

Favoritem je Babišovo hnutí

V pátek a sobotu 20. a 21. září nás čekají krajské volby. Volit se bude ve 13 krajích, Praha nevolí v rámci krajských voleb, ale společně s volbami do obecních zastupitelstev. V každém kraji je situace jiná, můžeme ale sledovat celorepublikové trendy.

Favoritem na celkového vítěze je podle průzkumů hnutí ANO, stíhat se ho bude snažit především strany koalice Spolu. Věří si také Starostové, kteří z lokální politiky vlastně vzešli.

Obhajoba deseti vítězství

V posledních volbách v roce 2020 ANO vyhrálo v deseti krajích. Ve Středočeském ho přeskočili Starostové a nezávislí, v Libereckém Starostové pro Liberecký kraj a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, Starostů a Východočechů.

Těsné výhry si pak ANO připsalo v Jihočeském a Plzeňském kraji. Konkurenci naopak rozdrtilo v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde má taky dodnes své hejtmany. Třetího má už jen v kraji Zlínském.

Starosti na Liberecku

Sílu ANO v Moravskoslezském a Ústeckém kraji potvrzuje i aktuální průzkum agentury Kantar CZ a Data Collect pro ČT, který se zaměřil na volební potenciály stran v jednotlivých krajích.

Výrazně uspět by ANO také mohlo v Olomouckém a Zlínském kraji. Podle aktuálních dat to vypadá, že největší šance hnutí ANO porazit je letos opět v Libereckém kraji, kde tradičně bodují Starostové pro Liberecký kraj.

Okamura s Rajchlem

Kromě koalice Spolu či jejích různých alternativ bude v krajích zajímavé sledovat i nově vytvořenou koalici SPD, Trikolory a PRO. Tyto strany v minulosti spojování do koalic kritizovaly, SPD k tomu ale dotlačily špatné výsledky v nedávných evropských volbách a v průzkumech veřejného mínění.

Otázkou je, jestli chce tato národovecká koalice získat spíš větší povědomí, a tím i větší počet hlasů voličů, nebo reálný podíl na moci v krajských zastupitelstvech. Protestní strany se v nich často smiřují s opoziční rolí.

Bude se opět obcházet vítěz voleb?

Úspěch v krajských volbách každopádně automaticky neznamená, že v kraji bude vítězná či výrazně úspěšná strana i vládnout. Po volbách dochází na základě výsledků k vyjednávání o sestavení krajských koalic, obcházení vítěze voleb je pak běžnou součástí politické praxe. Po volbách v roce 2020 se například v Jihočeském kraji stal i přes vítězství ANO hejtmanem Martin Kuba z ODS. Hnutí ANO tam s nejvyšším počtem zastupitelů skončilo v opozici.

Pro hnutí Andreje Babiše tak bude důležité nejen vyhrát, ale také najít koaliční partnery. Vzhledem k blížícím se sněmovním volbám bude finále kampaně vyhrocenější, což může vést k nárůstu nevraživosti mezi jednotlivými stranami. Útočná protivládní rétorika ANO může získat hlasy voličů, ale nakonec také snížit koaliční potenciál.