Vrátí se komunisté do sněmovny?

zdroj: Michal Růžička / MFDNES + LN / Profimedia

Komunisté v roce 2021 vypadli ze sněmovny. Příští rok by se ale mohli triumfálně vrátit. Pod značkou Stačilo! uspěli v evropských volbách, získali dva mandáty. Za sebou nechali Piráty, SPD nebo SOCDEM.

KSČM těží z nespokojenosti s Fialovou vládou, ale i ze změn uvnitř strany. Komunisté jsou nyní radikálnější, útočnější a díky lídryni Kateřině Konečné také omlazení.

Odborníci je podcenili

Demokratická část české politické scény v roce 2021 slavila nejen porážku Andreje Babiše ve volbách, ale také odchod KSČM ze sněmovny. Tento odchod se ostatně dlouho očekával s tím, že komunistům vymírají voliči.

Zisk 3,6 % tehdy komentátoři považovali za komunistickou labutí píseň. Teď to ale vypadá, že to bylo předčasné hodnocení. Komunisté byli úspěšní v evropských volbách a v červnovém průzkumu se už pohybují nad pětiprocentní hranicí, jež je potřebná pro vstup do sněmovny.

Co za tím stojí?

Pokud by všechny strany příští rok do sněmovny kandidovaly samostatně, tak by se KSČM podle průzkumu agentury STEM umístila na šestém místě se ziskem 5,1 % hlasů. Za sebou by tak nechala TOP 09, Přísahu, ale také KDU-ČSL a SOCDEM.

Co tedy stojí za tímto zatím jen avizovaným návratem komunistů? Kombinace nespokojenosti s vládou, radikalizace jejich programu a určitě také osoba předsedkyně Kateřiny Konečné.

Kdo je lídr české levice

Konečná prakticky sama odtáhla evropskou kampaň, má ale ambice i v domácí politice. Dopředu hlásí, že chce v Česku být lídrem levice. To je problém především pro sociální demokraty, kteří s komunisty budou chtít o levicové voliče bojovat.

Zapomínat nesmíme ale ani na to, že hegemonem na levici je v posledních letech Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. ANO je v komplikované situaci, kdy si přeje i nepřeje posílení KSČM. S komunisty se pere o voliče, zároveň se ale jedná o potenciální koaliční partnery.

Třešně radši schováme

Komunistům prospělo, že obměnili vedení strany. Hlavní tváří byl dlouho Vojtěch Filip, který už byl ke konci své politické kariéry tak trochu okoukaný. Neměl dostatečné charisma na to, aby výrazněji mobilizoval voliče.

Konečná má v tomto velkou výhodu, velice jí také sedí nynější agresivnější rétorika strany. Pro úspěch KSČM je rovněž důležité, že v kampaních dokáže schovat pro část společnosti negativní komunistickou značku. I do sněmovních voleb lze čekat, že se komunisté raději schovají za Stačilo! a nebudou vytahovat svoje třešinky.

Všichni proti Fialově vládě

Do voleb do sněmovny zbývá stále víc než rok. Změnit se může mnoho věcí, nikdo nemá nic jisté. Může se stát, že komunisté znovu neuspějí a budou podruhé za sebou mimo sněmovnu. Aktuální trendy ale ukazují, že jejich popularita narůstá.

V předvolební kampani budou čelit velké konkurenci, postavit svou kampaň na kritice vlády se chystá více stran. Přetlak na národovecké a antisystémové scéně může zapříčinit vyhrocení rétoriky i nabízených programů. Své k tomu bude chtít říct i SPD, PRO či Přísaha s Motoristy sobě. A otázka samozřejmě je, kam až v kampani zajde zatím jasně vedoucí hnutí ANO.