Zpráva NCOZ: Jsme v hybridní válce s Ruskem

zdroj: Gencraft.com

Bezpečnostní složky nadále varují před Ruskou hybridní válkou proti České republice i zbytku Evropy. Největší ruskou motivací je oslabit jednotnost EU v otázce podpory Ukrajině.

Rusko se Evropu snaží všemi možnými způsoby destabilizovat už řadu let, nyní se ale máme připravit na ještě větší počet cílených útoků. Pouhé vyvracení dezinformací už navíc prý nestačí.

Rusko přitvrzuje

Zpráva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za rok 2023 potvrzuje, co už nějaký čas víme. Česká republika i zbytek Evropy musí čelit hybridní válce ze strany Ruska.

Cílem ruských aktivit je především oslabit naši motivaci pomáhat Ruskem napadené Ukrajině. Rusko se k hybridním způsobům boje uchyluje dlouhodobě, se začátkem války na Ukrajině se ale jeho snaha ještě zintenzivnila.

Sabotéři v Evropě

NCOZ upozorňuje na nové způsoby vedení války, při kterých nepotřebujete tanky a letadla. Úplně vám stačí internet, nejnovější technologie a motivovaní agenti.

Pro útoky přímo na vytipovaném místě pak nepotřebujete armádu, stačí vám jednotlivci s jasným zadáním. V Evropě evidujeme stále častější útoky sabotérů podporovaných Ruskem. Ať už se jedná o útoky v Česku, Polsku či Německu.

Proti dezinformacím

Výsledky NCOZ potvrzuje i nový vládní koordinátor pro strategickou komunikaci Otakar Foltýn. Z bezpečnostních složek se k němu dostávají informace o tom, že Rusko hodlá přitlačit.

Česká republika se na to podle něj musí připravit, alternativní a dezinformační narativy z cizích a nepřátelských zemí musíme podle něj porazit vlastní strategickou komunikací. Neustálé vyvracení dezinformací nestačí, veřejný prostor prý musíme naplnit vlastní aktivní komunikací.

Pro BIS je Rusko hlavní hrozbou

Za největší bezpečnostní hrozbu považují české bezpečnostní složky Rusko dlouhodobě, Bezpečnostní informační služba (BIS) to ve své poslední zprávě z roku 2022 potvrdila také.

BIS minulý rok odhalila a veřejně komunikovala působení jednoho ruského agenta v Česku, Rusko na to okamžitě zareagovalo utlumením jeho aktivit. Rozhodně to ale není konec, Moskva si podle zprávy akorát bude hledat jiné cesty a jiné zdroje.

Potřebujeme být jednotní

Pro Českou republiku je důležité, že je momentálně v boji proti ruské hybridní válce relativně jednotná. Shoda ohledně vážného ohrožení panuje mezi prezidentem, vládou, ale vlastně i nejsilnější opoziční stranou.

To v minulosti nebylo samozřejmostí, ruský vliv v Česku zlehčoval především bývalý prezident Miloš Zeman. A to i v situaci, kdy Babišova vláda vystoupila s jasným odsouzením ruských aktivit v Česku po zjištění o ruském zapojení do výbuchů ve Vrběticích.