Začínají Vary: Co uvidíte a s kým se potkáte?

zdroj: KVIFF

V pátek vypukne 58. ročník karlovarského filmového festivalu. Jeho hlavní hvězdou bude představitel Aragorna z Pána prstenů, herec Viggo Mortensen. Ten na festivalu uvede i svou horkou novinku a svůj druhý režijní počin nazvaný Až na konec světa.

Spolu s britským hercem Clivem Ownem a německým hercem a režisérem Danielem Brühlem převezme na slavnostním zahájení 28. června Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Slet zahraničních hvězd

V pátek to vypukne. Začíná 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a my budeme u toho. Největšími zahraničními hvězdami budou už od začátku festivalu Viggo Mortensten, Clive Owen či Daniel Brühl. Ti získají hned při slavnostním zahájení Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary.

Představitel Aragorna Viggo Mortensten zároveň uvede svůj nový film Až na konec světa. Ve westernu, který se hned po festivalu objeví v českých kinech, hraje jednu z hlavních rolí, byl i jeho scénáristou, režisérem, producentem a k filmu složil také hudbu. Letošní znělka ponese tvář oscarového herce Benicia del Tora.

Ocenění pro Trojana

Tradičně bude festival plný i domácích nejen filmových hvězd. Cenu za mimořádný přínos české kinematografii převezme na slavnostním zakončení festivalu herec Ivan Trojan, který na festivalu uvede své divadelní monodrama Žáby.

Svůj nový snímek představí ve Varech také režisér Jiří Mádl. Ve filmu Vlny se v hlavní roli poprvé objeví mladý herec Vojtěch Vodochodský, titulní píseň nazpívala zpěvačka Ewa Farna.

Filmy i zábava

Dalším ze světoznámých hostů festivalu bude americký režisér, scénárista, producent a držitel Oscara Steven Soderbergh. Ten přijede uvést své snímky Kafka a Mr. Kneff. Ty jsou mimochodem zařazené do sekce nazvané Touha stát se Indiánem: Kafka a film.

Své nejnovější filmy přijedou představit i režiséři Nicole Holofcenerová, Michel Franco, Juho Kuosmanen, Sergej Loznica, Rúnar Rúnarsson či Ti West. Nejen filmem živ je festival. Pokud jste je nestihli na festivalu Metronome Prague, můžete vidět a slyšet vystoupení britské skupiny Kosheen při zahajovacím koncertu.

Odkdy, dokdy a za kolik

V pořadí již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary potrvá od pátku 28. června do soboty 6. července. Slavnostní zahájení se odehraje tradičně ve velkém sálu hotelu Thermal, který je také středobodem celé akce. Karlovarský festival je jedním z nejstarších a nejprestižnějších filmových festivalů na světě. Každoročně představí divákům až 200 filmů z celosvětové produkce i z Česka.

Na projekce filmů na festivalu se dostanete buď s takzvaným Festival Passem, nebo jednotlivou vstupenkou. Tu si však můžete koupit maximálně den před konkrétním filmovým představením. Festival Pass na celý průběh festivalu přijde letzos na 2190 korun, jednodenní stojí 480 korun. Vstupenka na film stojí 140 korun. Otázka samozřejmě je, kolik návštěvníků jezdí na filmový festival kvůli filmům.