Vojta Kotek: Kdybych byl král, měl bych šaška

zdroj: Český královský institut

Demokracie není, nemůže být a možná by ani neměla být dokonalá. Alespoň to si myslí herec, režisér a hudebník Vojta Kotek. Ten je hostem letošního ročníku karlovarského festivalu Vlny svého kamaráda, kolegy a režiséra Jiřího Mádla.

A koncem roku 2023 byl hostem čtvrtého dílu podcastu Hradní Harašení. „Demokracie je živná půda pro populismus,” říká. Chtěl by proto na Hradě krále? A kdyby mohl být králem on sám, co by v Česku změnil?

Panovníci na sítích

Pozvání k rozhovoru v seriálu Českého královského institutu nazvaného Hradní harašení přijal koncem minulého roku herec, režisér a hudebník Vojta Kotek.

A řeč byla nejen o současném demokratickém nastavení volby prezidenta, ale třeba i Cimrmanech, o tom, jak se cítil výrazně postaršený v roli Františka Štěpána Lotrinského v seriálu Marie Terezie, nebo zda je něco, co by ho přimělo panovníky sledovat na sociálních sítích.

Monarchie je mu blízká

Bližší je mu mít v čele státu prezidenta. Krále nebo královnu si ale představit dovede také. Monarchie mu je však blízká z nevšedních důvodů.

„Už jenom proto, že jsem tak nějak vyrůstal v divadle Járy Cimrmana, kde v současné době už i s klukama hraju. To se monarchií velice úzce zabývá a je s ní spjato,” říká s úsměvem Kotek a dodává, že by se mu líbilo typově království, jako je třeba ve Velké Británii. Ostatně netflixový seriál Koruna, který je o britské královské rodině, Kotek nedávno sloedoval.

Co by změnil král Kotek?

Právě ve Spojeném Království hraje u panovníků prim především reprezentativní funkce. Trochu jsme si zafantazírovali a zeptali jsme se, co by Vojta, pokud by byl král, chtěl v Česku změnit.

„Já nad tím nikdy neuvažoval, ale nemyslím si, že by rozhodovací moc nad tím, co by se mělo v zemi měnit, měl mít jen a pouze jeden člověk,” konstatuje. S vtipem sobě vlastním pak poznamenal, že by chtěl mít šaška a zase jezdit na koních, ideálně v době Karla IV.

Na monarchii se Kotkovi líbí, že sjednocuje společnost. U nás se to prezidentům tolik nedaří, což se klade za vinu především přímé volbě prezidenta. Jak ji vidí on? „Přímá volba prezidenta podle mě nebyl nejlepší nápad. Demokracie je živná půda pro populismus,” říká umělec.

Humor a hrdinství

Už není neobvyklé, že mají i královské rody své sociální sítě a s lidmi pomocí nich komunikují. Čím by musel například evropský král, princ či princezna zaujmout, aby je začal Vojta Kotek na sítích sledovat? „Oceňuji humor, takže pokud by tito lidé dokázali být vtipní i v takovém postavení, tak by mi to imponovalo. Zároveň také oceňuji i hrdinství,” říká.

Marie Terezie a zestárnutí

Když herec hraje člověka, na kterého mají všichni nějaký názor, je těžké se s rolí nějak vypořádat. To však nebyl případ role manžela Marie Terezie ve stejnojmenném televizním seriálu ČT, kterou Vojta Kotek bravurně ztvárnil a měl možnost díky ní i stárnout. „Postaršení v seriálu bylo zajímavý a v něčem vlastně strašně nepříjemný,” komentuje změnu vizáže.

Na rozdíl od hereček, které hrály panovnici Marii Terezii, se jeho postava obsazením nezměnila. „Nevím, čím jsem si to zasloužil, ale to, že jsem v tom seriálu zůstal od začátku do konce, mi umožnilo s postavou Františka Štěpána Lotrinského dál růst,” konstatuje.