V čele krvavých protestů v Keni stojí generace Z

zdroj: ČTK / AP / Andrew Kasuku

Už jste slyšeli o demonstracích v Keni? Tisíce místních obyvatel protestují proti vládním plánům na zvýšení daní. Policie v ulicích hlavního města Nairobi i jinde zadržela stovky lidí, místní média informují už také o úmrtích. A v čele těchto demonstrací stojí tamní generace Z.

Mladým Keňanům se nelíbí, že by tamní zkorumpovaná vláda měla dostat ještě víc z jejich peněz.

Mládí se toho nebojí

V Keni se rozhořely statisícové demonstrace proti plánovanému zvýšení daní. A právě mladá generace stojí podle CNN či BBC v těchto protestech v prvních řadách.

Zatímco dřívější manifestace proti vládní politice vycházely hlavně od opozičních politických stran, ty současné vzešly spontánně od tamní Gen Z, která má strach o svou současnost i budoucnost.

Nechte nám naše peníze

Mladí Keňané oproti minulým protestům nasadili v mnohem větší míře moderní technologie. Často nahrávají střety s policisty na své smartphony a videa následně zveřejňují na internetu. Protesty nabraly na síle na sociálních sítích pod hashtagem #OccupyParliament (Okupujte parlament).

„Už teď platíme daně a oni je akorát rozkrádají. Jak jim tedy můžeme svěřit ještě víc našich peněz?“ postěžoval si serveru Deutsche Welle místní mladý herec Makena Kahuha.

Živák přímo z demonstrace

Mladí obyvatelé Keni podle CNN využívají hlavně sociální síť TikTok. A to zejména funkci živého vysílání. Aktivisté ji využívají k poskytování aktuálních informací v reálném čase, k živému vysílání z míst protestů i k dokumentování jakýchkoli případů policejní brutality nebo zásahů.

Mnozí mladí lékaři nebo právníci také nabízejí účastníkům své služby zdarma.

Protest s vložkou

V Nairobi se protestuje i s dámskými vložkami v ruce. Právě tato hygienická potřeba patří mezi zboží, kterých se navrhované zvýšení daní také týká.

„Musela jsem zanechat studií na vysoké škole, protože si moji rodiče už nemohli dál dovolit platit mi vzdělání. Snažím se sama si vydělat, kde můžu, abych se na školu vrátila, a vláda mi teď chcete vzít i to málo, takže si ani nekoupím hygienické vložky?“ řekla serveru BBC v hlavním městě šestadvacetiletá Aristaricus Irolová.

Protestují ovšem i starší lidé. Šestapadesátiletá Mumbi Muturiová přišla demonstrovat také. Chtěla tím podpořit svou dceru a neteř, kterým je oběma 25 let a protestů se aktivně účastní několik dní. "Moje generace nešla protestovat, když měla. O mladé se ale nebojím. Tímto se snaží zabezpečit svou budoucnost," říká.

Jde do tuhého

Keňská vláda po pár dnech demonstrací oznámila, že nasadí proti násilným protivládním protestům armádu. A ta začala do demonstrantů střílet ostrými náboji.

Při protestech proti navrhované reformě financí u hlavního města Nairobi, kterých se zúčastnily tisíce lidí, v úterý 25. června zemřelo podle BBC nejméně 13 lidízemřelo podle BBC nejméně 13 lidí a další desítky byly zraněny.

Protestující vnikli do parlamentu a část budovy zapálili. Policie použila také vodní děla a slzný plyn a uzavřela vládní budovy.