Mladí Američané už nemají ani na doktory

zdroj: DC Studio on Freepik

Myslíte si, že v USA, zemi svobody a nekonečných možností, se žije mladým lidem nejlépe? Omyl. Trápí je základní věc. Nemají peníze na lékaře. Proto dvě třetiny mladých pravidelné lékařské prohlídky raději vynechává.

Mnohým z nich v této svízelné situaci nepomůže ani zdravotní pojištění. Právo na zdravotní péči totiž v USA není automatické.

Když není kde brát

Ve Spojených státech amerických v roce 2024 zatím vynechaly pravidelné lékařské prohlídky dvě třetiny mladých. Důvod? Není to lenost, strach či nevědomost.

Důvodem jsou podle magazínu Business Insider vysoké náklady na zdravotní péči, které si mladí lidé nemohou dovolit.

Raději tam nepůjdeme

Drahé účty za preventivní lékařskou prohlídku i obyčejný zdravotní zákrok jsou hlavním finančním problémem většiny dospělých, což způsobuje, že se mnozí lékařské péče vzdávají. A to i na úkor vlastního zdraví.

Například Federální rezervní systém USA uvádí, že se víc než čtvrtina všech Američanů v roce 2022 obešla bez veškeré lékařské péče. Nenavštívili tedy lékaře, nenechali si předepsat recept nebyli na kontrolách. A to právě kvůli výdajům.

Nemoc z finančního stresu

Výše uvedené údaje vyplývají ze zprávy zveřejněné v březnu, kterou zadala pojišťovna Assurance IQ a kterou provedla společnost Wakefield Research. Výzkumníci koncem roku 2023 oslovili 5 000 Američanů napříč věkovými kategoriemi.

A podle výsledků si vysoké náklady na zdravotní péči nemohou dovolit právě především mileniálové a příslušníci generace Z. Tento stres z nedostatku financí může navíc poškozovat jejich zdraví.

Ani pojištění nestačí

Mladí dospělí mají potíže s pokrytím léčebných výloh, i když jsou pojištění. Většina dospělých získává zdravotní pojištění prostřednictvím vládního programu Medicaid nebo prostřednictvím svého zaměstnavatele. Více než čtvrtina příslušníků generace Z a mileniálů však tvrdí, že ani tato pojištění dostatečně nepokryjí jejich potřebnou zdravotní péči.

Navíc mnoho mladých, kteří pracují na méně placených pozicích, nejsou schopni náklady spojené s pojištěním platit. Jen o něco více než polovina Američanů, kteří vydělávají méně než 75 000 dolarů ročně (zhruba 1 700 000 korun), zvládá pokrýt spoluúčast u svého pojištění, uvádí zpráva.