Mírový summit bez Ruska a Číny

zdroj: Midjourney.com a Canva.com

Ve Švýcarsku proběhl první mírový summit o válce na Ukrajině. Většina přítomných států se pod dojednanou deklaraci podepsala. Ta nás ale k reálnému ukončení války moc neposunula.

První krok na cestě k míru na Ukrajině?

K závěrečné deklaraci se totiž podle očekávání nepřihlásily všechny přítomné státy. I tak je ale ve vzduchu cítit alespoň mírný optimismus, má se jednat o první krok na dlouhé cestě k vytouženému a ideálně i spravedlivému míru. Pod tímto označením si ale bohužel každý představuje něco jiného. Základním problémem je, že se akce nezúčastnil samotný agresor - Rusko. A bez něj se bude mír dojednávat opravdu těžko.

Přes územní celistvost Ukrajiny nejede vlak

Na summitu se 80 zemí shodlo na tom, že základem jakékoli dohody o ukončení ruské agrese je územní celistvost Ukrajiny. Došlo také na výzvu k návratu ukrajinských dětí deportovaných Ruskem či zapojení všech stran do případného mírového procesu. K  jednacímu stolu je třeba dostat představitele Ruska i Ukrajiny. Deklarace přímo nemluví o stažení Rusů z okupovaných částí Ukrajiny, dost výrazně to ale naznačuje. Mimo jiné také skrz odkazy na mezinárodní právo, které však Rusko ostentativně ignoruje.

Summit bez Ruska, Číny i Bidena

Na mírový summit dorazily delegace 92 států, k finální deklaraci se ale připojilo pouze 80 z nich. Konkrétně svůj podpis odmítli připojit například zástupci Brazílie, Mexika, Saúdské Arábie nebo Indie. Kromě Ruska se summitu nezúčastnila ani Čína, amerického prezidenta Joe Bidena zastupovala viceprezidenta Kamala Harrisová. Český prezident Petr Pavel ocenil prosazování základních zásad mezinárodního práva, za které se postavila většina vyslanců přítomných zemí. Musíme se ale podle něj dostat do fáze, kdy za jednacím stolem zasedne i Rusko.

Získá Rusko podporu Číny?

Pavel považuje za důležité, aby se příštího mírového summitu zúčastnila také Čína. Varuje před scénářem, ve kterém by Čína s Ruskem svolala vlastní mírová jednání. Jejich výsledek by byl totiž pro Západ zcela jistě nepřijatelný. Ukrajina prosazuje svůj mírový plán z roku 2022, před samotným jednáním s Ruskem se pro něj snaží získat širokou podporu co nejvíce států. Do vyjednání tak chce vstoupit z pozice silného hráče, který se navíc může opřít o své ještě silnější spojence.

Summit skončil, práce pokračuje

Na setkání světových delegací budou navazovat práce ve speciálních postummitových skupinách, které budou řešit jednotlivé problematiky. Cílem je vypracovat akční plán a zorganizovat další mírový summit, tentokrát snad s konkrétnějším výsledkem. Ukončení války zatím blíže nejsme, může se ale jednat o důležitý signál pro všechny občany Ukrajiny. O míru se alespoň začíná mluvit. Válečný stav je pro všechny zúčastněné strany dlouhodobě neúsnosný. Každá válka jednou musí skončit. Otázkou je, jak velkou cenu do té doby Ukrajina ještě zaplatí.



Přečti si víc