Jak hurikán Beryl potvrzuje smrtící změny klimatu

zdroj: NOAA

Počet obětí karibského hurikánu Beryl stoupá. Stihl již zpustošit ostrov Jamajka, Kajmanské ostrovy i souostroví Svatý Vincenc a Grenadiny. Přestože dosavadní škody a počty obětí nijak zvlášť nevyčnívají, něčím je tento hurikán, který se v době psaní článku blížil k z jihu ka americkému Texasu, přece jen výjimečný.

Zejména tím, jak brzy se vytvořil a jak rychle nabral na intenzitě. Podle vědců je navíc zlověstnou předzvěstí, že hurikánová sezóna bude letos skutečně intenzivní.

Výjimečný hurikán

Hurikán Beryl se už víc než týden řítí Karibikem k americkému pobřeží. Poničil několik ostrovů včetně Jamajky a rozpoutal životu nebezpečné záplavy i nárazy větru.

Hlášeny jsou už desítky mrtvých. Přestože v historickém srovnání dosavadní škody, které Beryl napáchal, nijak zvlášť nevyčnívají, tak k sobě tento hurikán přitahuje zvláštní pozornost. V jiných aspektech je totiž zcela výjimečný.

Láme stromy i rekordy

Beryl už nasbíral několik alarmujících rekordů. Například už tím, že udeřil dlouho před vrcholem hurikánové sezony. Ta obvykle nastupuje v srpnu až září, kdy bývá voda v Atlantiku nejteplejší, což nahrává i tomu, aby se zformovalo více opravdu silných bouří.

Silnější hurikán takhle brzy ještě nikdy neudeřil. Jde také o první bouři, která po svém vzniku takto rekordně rychle zesílila. Beryl se ze slabé cyklony změnil v plně rozvinutý velký hurikán za necelé dva dny.

Teplý oceán je palivem hurikánů

Zmiňované rekordy přitom zdaleka nejsou jen kuriozitou hodnou zmínky. „O Berylovi slyšíte přívlastky jako ‚bezprecedentní‘ a ‚šokující‘,“ říká Andra Garnerová, expertka na hurikány z Rowan University v New Jersey. Podle Garnerové ale vědce vůbec nepřekvapuje, že se letos už na začátku sezóny zformovala tak velká bouře.

Teploty oceánů jsou totiž rekordně vysoké, z velké části kvůli klimatickým změnám způsobeným člověkem a spalováním fosilních paliv. A teplá voda je právě palivo pro hurikány. "Pokud jde o vědu, jde to bohužel v souladu s tím, co v rámci změny klimatu očekáváme. Když ohříváme planetu, ohříváme tím zejména naše oceány," dodává Garnerová.

Může za to člověk

Teplota vody v Atlantiku je vysoká už přes rok a například v Karibiku je moře momentálně stejně teplé jako obyčejně bývá v září. Teplá voda hurikánům zjednodušeně řečeno⁠ svědčí zejména proto, že umožňuje bouři získat víc energie i vlhkosti, což způsobuje silnější vítr a větší srážky.

A ničivost hurikánů s klimatickou změnou skutečně souvisí. Zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu dokládá skutečnost, že vědecký výzkum poskytl "vysokou míru jistoty", že lidé skleníkovými plyny přispěli k většímu množství srážek, které při tropických bouřích spadnou. A dokládá i střední míru jistoty, že jsou tyto bouře také celkově intenzivnější.

Bude jich ještě hodně

Podle vědců je hurikán Beryl jen zlověstnou předzvěstí. Když se totiž objeví podobně silný hurikán tak brzy a v této části Karibiku, nasvědčuje to tomu, že letošní sezona bude velmi intenzivní.

O tom se ostatně mluví už delší dobu. Podle předpovědi amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) může letos přijít čtyři až sedm silných hurikánů. Tropických bouří (do těch se počítají kromě hurikánů i slabší cyklony) NOAA očekává 17 až 25. V prozatím rekordní sezoně 2005 se u amerického pobřeží vytvořilo 27 hurikánů a silných tropických bouří.