Europoslanci? Ti čeští se také nemají zle

zdroj: Instagram Fidiase Panayiotoua

Nekonečnou debatu o platech politiků rozvířil nově zvolený kyperský europoslanec a youtuber Fidias Panayiotou. Na svém Instagramu zveřejnil, kolik si v Evropském parlamentu vydělá. Lidé to na sociálních sítích okamžitě začali komentovat, pozornost se automaticky přenesla i na českou politickou scénu.

Zajímavé platy totiž nemají pouze europoslanci, ale také čeští politici.

Bonus za účast v práci?

Proč byl mezi českými politiky tak velký zájem dostat se do Evropského parlamentu? Být europoslancem je prestižní, ale také lukrativní. Přesvědčil se o tom i kyperský youtuber a nově zvolený europoslanec Fidias Panayiotou.

Tomu prý každý měsíc na účet přistane 8 000 eur, tedy zhruba 202 500 korun, navíc může čerpat různé náhrady či bonusy za prezenci při hlasování. Celkem tak jeden europoslanec se všemi náhradami (pokud je tedy stuhne vyčerpat) stojí daňové poplatníky v přepočtu asi 1,5 milionu korun měsíčně.

A co ti čeští?

Část lidí na sociálních sítích příspěvek kyperského europoslance pohoršil, část motivoval. Potenciálních kandidátů do Evropského parlamentu se najednou vyrojilo mnoho. Jak víme my v Česku a jak vědí už i na Kypru, k dosažení lukrativního postu stačí být youtuberem.

Další volby do europarlamentu ovšem proběhnou až za pět let. Češi ale nemusí zoufat, příští rok nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. A být českým poslancem taky není špatné. Z finančního hlediska je to v přepočtu na objem odvedené práce dokonce velice zajímavé.

Jak si zvednout plat?

Ohledně platů politiků se vedou každý rok velké debaty. Politici by si sami své platy rádi zvedli, u voličů by to ale není příliš populární. Takže například v minulém roce bylo rozhodnuto, že vše zůstane prakticky při starém.

Základní částku pro výpočet platů prezidenta, zákonodárců nebo členů vlády jen nepatrně zvýšilo ministerstvo práce a sociálních věcí z 94 757,50 Kč na 94 775 korun.

O stovku víc? To se vyplatí

Díky úpravě si letos polepší pouze předsedové sněmovny a Senátu, premiér a místopředsedové parlamentních výborů, kteří nově dostávají o stokorunu měsíčně navíc. Na platy poslanců každopádně padne téměř polovina rozpočtu sněmovny.

Základní plat poslance je po vynásobení základní částky koeficientem 1,08 krásných 102 357 Kč. K tomu ale musíme přičíst další bonusy a náhrady.

Chci být předsedou

Takový předseda poslaneckého klubu nebo některého z výborů si měsíčně vydělá až 144 058 Kč. To ale není nic proti předsedkyni sněmovny. Její plat činí 274 847 Kč měsíčně. Čerpat pak navíc poslanci mohou náhrady za náklady na cestu do práce, na reprezentaci či stravování. Právě díky všem náhradám vyjde podle Novinek.cz jeden poslanec Poslaneckou sněmovnu, respektive daňového poplatníka až na 350 tisíc korun měsíčně.

Finančně je tedy práce poslance zajímavá, s náplní práce to je ale horší. Připravte se na dlouhé hodiny poslouchání blábolů ve sněmovně a plné sociální sítě kritiky od vašich odpůrců. To v Bruselu o vás prakticky nikdo neví a čerpáte několikanásobně víc.