Biden v debatě selhal. Demokraté panikaří

zdroj: ČTK / AP / Gerald Herbert

První předvolební debata skončila pro amerického prezidenta Joe Bidena velkou porážkou. A porazil se vlastně sám. Trumpovi stačilo jen přijít a opakovat své alternativní výklady světa. Biden měl vyvrátit spekulace o svém špatném zdravotním stavu, to se mu rozhodně nepovedlo.

Demokraté proto panikaří a přemýšlí, jestli by do voleb nakonec neměli vyslat jiného kandidáta. To ale není tak jednoduché, jak to zní.

Poslední debata Joe Bidena?

Americký prezident Joe Biden měl do první předvolební debaty s Donaldem Trumpem jeden velký úkol. Vypadat zdravě a energicky. To se mu ale v Atlantě v duelu, který přenášela CNN, splnit nepodařilo.

Bidenovo vystoupení naprosto odpovídalo jeho pokročilému věku, v listopadu mu bude 82 let. Vypadal staře, unaveně a zmateně. Nedokázal efektivně komunikovat vlastní myšlenky, dělal základní chyby. Z hlediska politického marketingu to byl jeden z nejhorších výkonů v historii.

Velká panika u demokratů

U demokratů okamžitě zavládla panika. Co ale čekali? Bidenovi lze jen těžko vyčítat, že je starý a unavený. Americký prezident je obklopen týmem odborníků, kteří by měli být schopni vyhodnotit, jestli je připraven na ostrou politickou kampaň a na další mandát.

Biden je samozřejmě hodně tvrdohlavý, Trumpa chce podruhé porazit. V posledních týdnech ale svými vystoupeními Trumpovi spíš pomáhá.

Obsah nikoho nezajímá

Odpůrci Trumpa doufali, že Joe Biden do debaty dorazí nastartovaný z březnového projevu o stavu Unie. Biden tehdy všechny překvapil svým energickým vystoupením, republikáni ho dokonce obviňovali z toho, že je na drogách.

Tento kvalitní výkon se bohužel pro něj a pro demokraty neopakoval. Po debatě prakticky nikdo nemluví o jejím obsahu, ale o její vizuální stránce. Hlavním tématem je, jestli tohle náhodou nebyla Bidenova poslední debata.

Biden to chtěl předat. Ale komu?

Biden chtěl být překlenovacím prezidentem na jedno období, po kterém by předal pochodeň nějakému mladšímu demokratickému kandidátovi. Jeho touha porazit Trumpa je však v tomto případě silnější než zdravý rozum.

Dalším problémem demokratů je, že příliš populární a úspěšná není ani viceprezidentka Kamala Harrisová. Biden navíc v demokratických primárkách neměl žádného reálného vyzyvatele. To ukazuje na značnou personální nouzi mezi demokraty.

V září repete

Demokraté před sebou mají těžké rozhodnutí. Nahradit Bidena by bylo uprostřed předvolebního souboje složité. V září by měla proběhnout další předvolební debata s Trumpem, druhá prohra by pro Bidena mohla být fatální.

Šílené je ale z jeho pohledu už to, že se spekuluje, jestli se současný americký prezident září vůbec dožije. Demokratický kandidát by jinak měl v debatách na Trumpa jednoznačně nabito v mnoha tématech. Musel by mít ale sílu alespoň na to, aby debatu vnímal.