Autor WikiLeaks je svobodný. Po dvanácti letech

zdroj: Yuichi YAMAZAKI / AFP / AFP / Profimedia

Novinář a aktivista Julian Assange se jako svobodný člověk může vrátit domů do Austrálie. Američané se smířili s jeho doznáním viny a nadále netrvají na jeho odsouzení. Vydán nakonec nebude ani do Švédska, které se o něj zajímalo kvůli údajným sexuálním trestným činům.

Assange z amerických tajných služeb a úřadů vynesl citlivé informace, kvůli kterým dokonce umírali lidé. Přesto je pro část společnosti hrdinou a bojovníkem za svobodu slova.

Zrádce, nebo hrdina?

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange je volný. Přistoupil na dohodu s USA a přiznal se k nelegálnímu získání a zveřejnění tajných informací. Výměnou za své doznání mohl jako svobodný člověk odletět domů do Austrálie.

Po pěti letech ve vězení ve Velké Británii je to pro něj vítaná změna. Druhou a pro něj mnohem horší variantou bylo vydání do USA, kde by čelil doživotnímu vězení.

Musel doznat vinu

Potvrdilo se, že americké ministerstvo spravedlnosti spíš než o jeho uvěznění stojí o jeho doznání. Assange v minulosti zveřejnil citlivé informace ze zákulisí amerických tajných služeb a vládní administrativy.

Ohrozil navíc americké zdroje v zahraničí, například zveřejněním jmen místních spolupracovníků s americkou armádou v Iráku a Afghánistánu. Jeho kritici tak upozorňují na to, že má na rukou krev.

Pomohl Trumpovi?

Pikantní je také jeho zásah do amerických prezidentských voleb v roce 2016, které vyhrál Donald Trump. Trumpův tým opakovaně vyzýval server WikiLeaks, aby zveřejnil e-maily neúspěšné demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Ty se staly velkým předvolebním tématem, Clintonovou celá kauza výrazně poškodila. A server nakonec opravdu zveřejnil část e-mailů jejího volebního štábu.

Chtělo ho i Švédsko

Zájem mělo o vydání Assange i Švédsko kvůli podezření ze spáchání sexuálních trestných činů. Stejně jako USA ale Švédsko nakonec Assange nestíhá, od jeho případných zločinů už prý uplynula dlouhá doba.

Všichni se navíc tak nějak smířili s tím, že si svůj trest Assange vlastně odseděl ve vazbě a částečně také během “domácího vězení” na ekvádorské ambasádě v Londýně. Australský premiér Anthony Albanese k tomu dodal, že se případ táhl dlouho a další vězení pro Assange by vlastně nikomu nic nepřineslo.

Jak by dopadl v Rusku?

Assange sice vinu přiznal, stále je ale přesvědčen o tom, že byl chráněn prvním dodatkem americké ústavy garantujícím svobodu slova. Pro své domácí i zahraniční podporovatele se stal ztělesněním bojovníka za svobodu informací, kvůli své protiamerické činnosti byl logicky oceňován Ruskem.

Americká média nyní upozorňují na rozdíl mezi přístupem k pro vládu nepohodlným lidem v Rusku a v USA. V americkém případě po dohodě končí doma v Austrálii, v Rusku ve vězení, nebo v krajních případech na hřbitově.