10 knih o financích, které byste si měli přečíst

zdroj: Freepik

Čtení těch nejlepších knih o financích může být investicí do nitra jednotlivce. Ať už jste začátečník, který si chce vytvořit pevné základy, nebo expert, jehož cílem je zdokonalit své dovednosti v oblasti investic a správy peněz, světové finanční literatury nebude nikdy dost.

Finanční literatura je obrovským bohatstvím znalostí, poznatků a strategií, které nabízejí finanční gramotnost. Výběrem těch nejlepších knih o financích, které odpovídají vašim cílům, se můžete naučit některé poznatky, které vám pomohou vybudovat lepší finanční budoucnost.

Těch deset nejlepších

Přemýšleli jste někdy, kolik procent svého příjmu byste měli utratit a kolik ušetřit? Představte si, že byste měli k dispozici ty nejlepší knihy o financích, které by vám v tom všem pomohly.

Abychom vaše představy o tom, jak dosáhnout finančního zabezpečení, proměnili ve skutečnost, sestavili jsme podle blogu americké studentské platformy Amberstudent seznam nejlepších knih o financích, které vám pomohou ušetřit peníze. Díky nim získáte představu o tom, kde a kolik byste měli utrácet, spořit a investovat.

1. Rich Dad, Poor Dad

(Bohatý táta, chudý táta)
Autor: Robert T. Kiyosaki
Rok vydání: 1997
Hodnocení: 4,6/5

Robert Kiyosaki rozlišuje finanční filozofii dvou chlapců, z nichž jeden má bohatého otce a druhý chudého. Rozebírá cenné lekce o finanční gramotnosti a vytváření bohatství. V kapitolách se prolíná, jak přistupovat k penězům a chápat pojmy jako rozpočet, investování apod.

Navíc hovoří o tom, jak lze hospodařit s penězi a realizovat finanční tipy v reálném životě. To jsou některé z aspektů, které dělají z knihy Bohatý táta, chudý táta jednu z nejlepších svépomocných knih!

Klíčové poznatky:

1. Důraz na podnikání, investování a budování majetku.

2. Vyzdvihuje důležitost finančního vzdělávání a zvyšování vlastního finančního IQ.

3. Tento finanční bestseller vybízí čtenáře k tomu, aby o penězích a své finanční budoucnosti přemýšleli jinak.

2. Your Money or Your Life

(Vaše peníze, nebo váš život)
Autoři: Vicki Robinová a Joe Dominguez
Rok vydání: 1992
Hodnocení: 4,5/5

Vaše peníze, nebo váš život je jednou z nejlepších knih o financích, která nutí jednotlivce přehodnotit svůj vztah k penězům. V souladu s tím ovlivňuje čtenáře, aby zpochybnili přijaté normy a představy o bohatství. Robinová a Dominguez povzbuzují čtenáře k dosažení finanční nezávislosti a utrácení peněz, které je v souladu s osobními hodnotami.

Klíčové poznatky:

1. Průvodce devíti kroky k převzetí kontroly nad svými financemi.

2. Vyrovnejte se se svou finanční minulostí tím, že si spočítáte své celoživotní příjmy a čistou hodnotu.

3. Důraz na finanční inteligenci, finanční integritu a finanční nezávislost.

3. Money: Master The Game

(Peníze: Mistrovství ve hře)
Autor: Tony Robbins
Rok vydání: 2014
Hodnocení: 4,4

Kniha osvětluje tipy pro úsporu peněz, změnu myšlení a alokaci aktiv. Autor prováděl podrobnou analýzu a výzkum po dobu deseti let. Kniha patří mezi ty nejlepší bestsellery o financích, vychází z rozhovorů s finančními legendami, jako jsou Warren Buffet, Ray Dalio a mnoho dalších.

Autor klade důraz na výběr jednoho ze tří finančních cílů, kterými jsou základní výdaje, finanční nezávislost a další. Nabádá čtenáře, aby diverzifikovali své investice pomocí systému tří kbelíků: kbelík bezpečnosti, růstový kbelík a kbelík snů.

Klíčové poznatky:

1. Investujte do budoucnosti a vytvořte si více zdrojů příjmů.

2. Diverzifikujte aktiva a investujte do nízkonákladových indexových fondů.

3. Podělte se o své bohatství a vraťte ho komunitě.

4. The Intelligent Investor

(Inteligentní investor)
Autor: Benjamin Graham
Rok vydání: 1949
Hodnocení: 4,5/5

Inteligentní investor je ikona, která slouží jako vodítko pro jednotlivce, kteří chtějí dosáhnout udržitelného bohatství prostřednictvím investic. Kniha pojednává o principech hodnotového investování a racionálního rozhodování, které ovlivnily řadu investorů po celém světě.

Čtenář se prostřednictvím jedné z nejlepších knih pro finančníky dozví o důkladné analýze, řízení rizik a disciplinovaném investování. Ať už jste začátečník, nebo zkušený investor, "Inteligentní investor" vám poskytne neocenitelnou moudrost, která obstojí ve zkoušce času. Graham vede čtenáře k tomu, jak předvídat vzestupy a pády akciového trhu, a je rozhodně jednou z nejlepších knih o hodnotovém investování všech dob.

Klíčové poznatky:

1. Zaměřte se na nákup podhodnocených akcií se silnými fundamenty.

2. Alegorie pana trhu; Nenásledujte dav a občas se rozhodujte informovaně.

3. Nakupujte za cenu nižší, než je vnitřní hodnota, s prostorem pro chybu.

5. The Barefoot Investor (Bosý investor)

Autor: Scott Pape
Rok vydání: 2016
Hodnocení: 4,7/5

Scott Pape je jedním z nejdůvěryhodnějších odborníků na finance a prodal víc než dva miliony výtisků knihy The Barefoot Investor, což z ní činí jednu z deseti nejlepších knih o financích všech dob. Kniha se zabývá autorovým životem a pojednává o tom, jak si přál obchodovat s akciemi.

Začal svou cestu obchodování, ale nedopadl dobře. Proto se vrátil tam, odkud přišel, na svou farmu. Kniha radí a pomáhá začátečníkům rozdělit peníze do tří fází: Blow (každodenní výdaje), Mojo (pohotovostní fond) a Grow (budování dlouhodobého bohatství). Patří mezi nejlepší finanční knihy pro začátečníky, protože nabízí i jednoduché tipy se zásadními radami.

Klíčové poznatky:

1. Při sestavování rozpočtu používejte pravidlo "50/30/20".

2. Investujte na účet "grow wealth".

3. Vyhněte se zbytečným pojistným smlouvám.

6. Broke Millennial

(Zkrachovalý mileniál)
Autor: Erin Lowryová
Rok vydání: 2017
Hodnocení: 4,6/5

Lowryho Broke Millennial je jednou z nejlepších finančních knih pro mladé dospělé, která poskytuje představu o finančních problémech, jimž mohou mileniálové čelit. Kniha nabízí praktický návod pro začátečníky, kteří touží spravovat své peníze. Pomáhá také čtenářům pochopit, že při správě osobních peněz neexistuje jedno řešení, které by vyhovovalo všem finančním výzvám.

Autor klade důraz na důležitost pochopení jedinečných vztahů mezi penězi a lidmi. Díky mnoha takovým aspektům je Broke Millennial jednou z nejlepších knih pro studenty. Studenti budou schopni rozložit složité problémy na menší dosažitelné cíle a budou mít akční plán pro budoucí finanční plánování.

Klíčové poznatky:

1. Pochopit svůj vztah k penězům a jak s nimi hospodařit.

2. Naučte se, jak zvládat studentské půjčky a splácet dluhy podle jedné z 10 nejlepších finančních knih všech dob.

3. Jak se s přáteli rozdělit o účet, když si ho nemůžete dovolit.

7. The One-Page Financial Plan

(Jednostránkový finanční plán)
Author: Carl Richards
Rok vydání: 2015
Hodnocení: 4,3

Kniha Carla Richardse "Finanční plán na jednu stránku" je jako mít po boku moudrého přítele. Srozumitelně a s empatií vysvětluje složitost finančního plánování a vede čtenáře k tomu, jak sladit své peníze s jejich cíli a hodnotami.

Ať už se svými financemi začínáte, nebo je přehodnocujete, je to pro vás jedna z nejlepších knih o financích. Jednostránkový finanční plán poskytuje praktické rady a ujištění na cestě k finančnímu blahobytu.

Klíčové poznatky:

1. Rozdělte složité věci do jednoduchých a proveditelných kroků prostřednictvím této nejlepší finanční knihy všech dob.

2. Klást důraz na průběžné plánování namísto jednorázového vytvoření finančního plánu.

3. Pravidelně aktualizujte a zdokonalujte plán tak, aby odrážel měnící se okolnosti.

8. I Will Teach You To Be Rich

(Naučím tě být bohatý)
Autor: Ramit Sethi
Rok vydání: 2009
Hodnocení: 4,1/5

Kniha je stručným průvodcem osobními financemi, který poskytuje praktické rady a tipy na úsporu peněz pro studenty a mladé dospělé. Naučím vás být bohatý je jednou z nejlepších knih o financích pro jednotlivce, kteří chtějí vybudovat bohatství a žít spokojený život.

Sethi klade důraz na automatizaci, optimalizaci a chytré výdajové návyky jako způsoby, jak dosáhnout finančních cílů bez obětování radosti. Tato kniha poskytuje jasnou cestu k finančnímu úspěchu – od automatizace financí až po chytré investování. Sethi čtenáře nabádá, aby převzali kontrolu nad svými financemi a vybudovali si bezpečnou budoucnost, a to prostřednictvím humorných a srozumitelných příkladů.

Klíčové poznatky:

1. Zaměřte se na zvyšování příjmů, nikoli pouze na snižování výdajů.

2. Vyhněte se "latte faktoru" a soustřeďte se na velké výhry.

3. Investujte do nízkonákladových indexových fondů a vyhněte se finančním poradcům, kteří si účtují vysoké poplatky.

9. The Millionaire Next Door

(Milionář odvedle)
Author: Thomas J Stanley
Published year: 1996
Hodnocení: 4,6/5

"Milionář odvedle" je poutavý pohled do života obyčejných milionářů, kteří si bohatství vydobyli díky disciplíně, šetrnosti a tvrdé práci. Odstraňuje běžné mýty o milionářích a odhaluje, že často žijí skromně a finanční nezávislosti si cení víc než okázalých projevů bohatství.

Stanley poskytuje cenné lekce o vytváření bohatství, boření mýtů a vštěpování úspěšných milionářských návyků prostřednictvím pronikavých anekdot a výsledků výzkumu. Jedná se o jednu z nejlepších knih o financích, která působí jako povzbudivá připomínka pro studenty. Autor tvrdí, že každý, kdo si osvojí myšlení a návyky milionáře odvedle, může dosáhnout finančního úspěchu.

Klíčové poznatky:

1. Vyvrácení běžných mýtů o bohatství a bohatých lidech.

2. Seznámení s klíčovými charakteristikami milionářů v této nejprodávanější finanční knize.

3. Zaměřte se na budování bohatství prostřednictvím šetrnosti, chytrého investování a tvrdé práce.

10. The Total Money Makeover

(Totální přeměna peněz)
Author: Dave Ramsey
Published year: 2003
Hodnocení: 4,7/5

Totýální přeměna peněz je průvodce, který mění pravidla hry na cestě k finanční svobodě a odstranění dluhů. Ramseyho přístup krok za krokem popisuje praktické strategie pro správu peněz a budování bohatství. Tato kniha poskytuje praktické rady pro čtenáře v jakékoli fázi jejich finanční cesty od sestavování rozpočtu až po správu dluhů.

Autor pojednává o používání metody dluhové sněhové koule, která čtenářům poskytuje jiný pohled na správu peněz. Ramseyho motivační postřehy a příklady z reálného života umožňují čtenářům převzít kontrolu nad svými financemi. Hovoří o tipech, jak žít finančně klidný život, a řadí se tak mezi nejlepší finanční knihy pro studenty.

Klíčové poznatky:

1. Vytvořte si nulový rozpočet, ve kterém je každý dolar započítán.

2. Upřednostněte potřeby před přáními a zaměřte se na splácení dluhů.

3. Přečtěte si tuto špičkovou knihu o financích a dozvíte se vše o "sedmi malých krocích".